Tkanine

Postoje dva načina čišćenja naših presvlaka od tkanine: suho (kemijsko) čišćenje i mokro čišćenje (pranje vodom). Suho (kemijsko) čišćenje se odvija pomoću kemijskih sredstava, a uključuje čišćenje, ispiranje i sušenje. Poslije sušenja, tkaninu je potrebno izglačati prema uputama za glačanje prikazanim na naljepnici. Ako tkanina zahtjeva suh način čišćenja, obavezno kontaktirajte tvrtku specijaliziranu za suho (kemijsko) čišćenje.  

Mokro čišćenje (pranje vodom) znači da je tkanina periva u vodi, a taj proces uključuje čišćenje, ispiranje i sušenje. Poslije pranja, tkaninu je potrebno izglačati prema uputama za glačanje prikazanim na naljepnici. Obratite pažnju na maksimalnu temperaturu vode pri pranju, naznačenu na naljepnici koja je pričvršćena ispod garniture.

 

Upozorenje

 • Tkanine koje zahtijevaju isključivo kemijsko čišćenje, ni pod kojim uvjetima se ne smiju prati u vodi. U suprotnom može doći do oštećenja tkanine.

 

Čišćenje presvlaka od tkanine

Prilikom uklanjanja mrlja sa presvlake od tkanine morate točno slijediti upute koje se razlikuju obzirom na kategoriju tkanine (A, B, C, D) i vrstu mrlje

 

Čišćenje tkanine kategorije "A"

 

Žestoka pića

S tkanine odmah uklonite i upijte višak tekućine papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Zatim na mrlju nježnim tapkanjem nanesite otopinu vode i neutralne sapunice. Mrlju isperite čistom bijelom krpom koju ste prethodno namočili u otopini vode i 15% alkohola. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja.

Sokovi, vino

S tkanine odmah uklonitei upijte višak tekućine papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Zatim na mrlju nanesite otopinu vode i octa (u jednakim omjerima). Mrlju isperite čistom bijelom krpom koju ste prethodno namočili u otopinu vode i neutralne sapunice. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja. 

Kava, čaj

S tkanine odmah uklonite i upijte višak tekućine papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Zatim na mrlju nanesite otopinu vode i neutralne sapunice. Ako je mrlja i dalje vidljiva, prebrišite je čistom bijelom krpom koju ste prethodno namočili u otopini vode i 10% amonijaka. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja.

Pivo

S tkanine odmah uklonite i upijte višak tekućine papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Ako je mrlja i dalje vidljiva, prebrišite je čistom bijelom krpom koju ste prethodno namočili u otopini mlake vode (maksimalno do 40°C) uz dodatak 3% alkohola. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja.

Ulje

S tkanine odmah uklonite i upijte što je moguće više masnoće papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Zatim na mrlju nanesite nježnim tapkanjem otopinu vode i neutralne sapunice. Ako je mrlja i dalje vidljiva, pokušajte je ukloniti čistom bijelom krpom koju ste prethodno namočili u perkloretilen. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja.

 

Čišćenje tkanine kategorije "B"

U ovoj kategoriji tkanine su zaštićene teflonom koji pruža molekularnu zaštitu vlaknima. Sa teflonskom zaštitom tkanine su otpornije na mrlje prouzročene mastima i tekućinama. Ova zaštita nema nikakvog utjecaja na boju i izdržljivost materijala i ne sprečava njegovo disanje. Tkanine iz ove kategorije su perive u vodi. Pri pranju preporučamo da se držite uputa napisanih na naljepnici.

Žestoka pića, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

S tkanine odmah uklonite i upijete višak tekućine papirnatim ubrusom ili čistom bijelom krpom. Ako je mrlja i dalje prisutna obrišite je čistom pamučnomn krpom namočenom u vodi. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Sušite od vanjskih rubova prema sredini vlažnog područja.

Ulje

Masne mrlje se ukljanjaju pomoću sredstava za suho pranje koje možete kupiti u gotovo svim supermarketima. Preporučamo da prije upotrebe sredstvo isprobate na manje vidljivim dijelovima garniture. Sredstvo nanesite na čistu bijelu krpu i lagano utrljajte u mrlju, od vanskjih rubova prema sredini. Tkaninu nemojte jako trljati. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu. Prije ponovne upotrebe sjedeće garniture pustite da se mrlja posuši. U slučaju tvrdokornih mrlja kontaktirajte specijalizirani servis za čišćenje.

 

Čišćenje tkanine kategorije "C"

 

Žestoka pića, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

Ako želite sačuvati prirodnu ljepotu ovih tkanina preporučujemo da mrljama ne dopustite da se upiju u sam materijal. Ukoliko vaša presvlaka nije skidiva brza intervencija je nužna kako bi uklonili mrlju. Mrlju lagano obrišite sa suhom krpom ili papoirnatim ubrusom. Izbjegavajte obojene tkanine za čišćenje mrlje. Mrlje na vodenoj bazi i bazi ulja moraju biti uklonjene sa specijaliziranim sredstvima za uklanjanje mrlja. Preopručamo da prije upotrebe sredstvo za uklanjanje mrlja isporbate na manje vidljivom dijelu garniture. Za veće i tvrdokornije mrlje savjetujte se sa specijaliziranim servisom za čišćenje.

 

 Čišćenje tkanine kategorije "D"

U ovoj kategoriji materijali su potvrgnuti posebnim tretmanina (Scotchgard i Teflon ) koji sprečavaju upijanje vode i uljnih mrlja. Većina mrlja se može lako ukloniti upijajućom krpom. Najtvrdokornije mrlje, ako se upiju u materijal mogu se očistiti sredstvom za uklanjanje mrlja. 

 

Različita pića, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

Za mrlje na vodenoj bazi preporučamo otopinu vode i bezbojne blage sapunice. Otpopinu čistom bijelom krpom nježno nanesite i utrljajte u mrlju. Kako bi se izbjeglo širenje mrlje poželjno je da mrlju čistite od vanjskih rubova prema sredini. Odmah posušite toplim zrakom sušila za kosu.

 

Ulje

Masne mrlje se mogu ukloniti sa specijaliziranim sredstivma za suho pranje dostupno u specijaliziranim trgovinama. Preporučamo da prije upotrebe sredstvo za uklanjanje mrlja isprobate na manje vidljivom dijelu garniture. Sredstvo nanesite na čistu bijelu krpu i nježno utrljajte u mrlju. Kako bi se izbjeglo širenje mrlje čistite je od vanjskih rubova prema sredini. Za tvrdokornije mrlje preporučamo da se savjetujete sa specijaliziranim servisom za čišćenje.

 

 

Upozorenje

 • Izbjegavajte postavljanje sjedeće garniture blizu izvora topline, kao što su radijatori i peći. Minimalna udaljenost trebala bi iznositi 50 cm.
 • Ako želite zadržati originalnu boju tkaninu ne izlažite suncu i jakim osvjetljenjima jer će izblijediti.
 • Za uklanjanje prašine koristite mekanu četku ili usisavač sa odgovarajućim nastavkom podešen na srednju jačinu. Vodite računa da ne trljate jako i grebete po tkanini.
 • Važno je da se svaka mrlja odnosno tekućina odmah obriše ili upije, kako se ne bi upila u tkaninu jer je u tom slučaju mogućnost uklanjanja mrlje puno manja.
 • Ako morate upotrijebiti sredstva za čišćenje, ne stavljajte ih izravno na mrlju. Sredstvo za čišćenje nanesite na čistu krpu i prvo isprobajte na manje vidljivim dijelovima garniture.
 • Mrlje čistite nježnim kružnim pokretima, od vanjskih rubova prema sredini mrlje. Vodite računa da mrlje jako ne trljate.
 • Slijedite upute za čišćenje koje se nalaze na naljepnici.
 • Tkanina za koju je predviđeno samo suho, kemijsko čišćenje ne smije se prati u vodi.
 • Ne preporuča se korištenje tekućih deterdženata za pranje posuđa i sličnih sredstava jer mogu ostaviti tragove na vlaknima.
 • Sa nakitom ili  drugim oštrim predmetima možete lako oštetiti ( izvuči nit )naročito kod grubih tkanja.
 • Tkanine su uglavnom izrađene od prirodnih materijala ( pamuk, viskoza, lan, vuna ) što znači da se gužvaju, boraju, rastežu i mucaju.
 • Ako je vaša garnitura punjena gušćim perjem može doći do izvlačenja perja iz jastuka.
 • Ako doma već imate sjedeću garnituru pri narudžbi nove garniture sa istom tkaninom postoji mogućnost da će se malo razlikovati nijanse boje.