Koža Natural (prirodna koža)

Natuzzi koža Natural je obrađena bez ikakvih promjena na površinskoj strukturi kože kako bi se sačuvale sve prirodne karakteristike kože. Prisutnost različitih izvornih obilježja koje pričaju životnu priču životinja kao što su zacijeljeni ožiljci, razlike u strukturi i boji, nabori, žilice i neki drugi znakovi koje je priroda ostavila na koži samo dokazuju autentičnost i vrijednost kože. To je razlog što je ova vrsta koža vrlo cijenjena među pravim ljubiteljima i poznavateljima koža. Kao i rijetka vina, ove kože s vremenom postaju sve ljepše i vrijednije.

 

Čišćenje i održavanje kože Natural

Natural kože nisu kemijski obrađene i zaštićene, zato imaju vrlo visoku moć upijanja i vrlo su osjetljive na sve tekućine, masti i ostale tvari. Mrlje sa ove kože je jako teško ukloniti, a ponekad čak i nemoguće. Neke kože s vremenom dobiju određenu patinu unatoč normalnoj upotrebi. Često se čišćenjem ove vrste kože napravi još veća mrlja. 

 • Kožu je potrebno čistiti najmanje jednom do dva puta mjesečno, po potrebi i češće. Površine prebrišite potpuno suhom, čistom i mekom krpom.
 • U slučaju suhih mrlja površinu isčetkajte mekanom četkom ili usisavačem s odgovarajućim nastavkom, reguliranim na srednju jačinu. Vodite računa da ne grebete po kožnoj presvlaci.
 • U slučaju mrlja od sokova, kave, čaja, mlijeka, marmelade, itd., prvo uklonite višak tekućine s površine čistom, mekom krpom ili papirnatim ubrusom. Zatim, čistom krpom, koja je prethodno namočena u otopini mlake vode i neutralne sapunice, lagano očistite mrlju kružnim pokretima, od vanjskih rubova prema sredini mrlje. Kožu pritom ne smijete jako trljati i previše namočiti mokrom krpom, te je površinu potrebno odmah posušiti čistom krpom ili ubrusom.
 • Ne sušite kožu na suncu ili sušilom za kosu!
 • U slučaju masnih mrlja (ulje, ketchup, majoneza, čokolada) prvo nježno uklonite sav višak masnoće papirnatim ubrusom. Pazite pritom da ne pritišćete mrlju snažno kako bi se izbjeglo daljnje upijanje mrlje u kožu i njene pore. Zatim, čistom krpom, koja je prethodno namočena u otopini mlake vode i neutralne sapunice, lagano očistite mrlju kružnim pokretima, od vanjskih rubova prema sredini mrlje. Kožu pritom ne smijete previše namočiti mokrom krpom, te je površinu potrebno odmah posušiti čistom krpom ili ubrusom. 

 

Upozorenje

 •  Izbjegavajte postavljanje sjedeće garniture blizu izvora topline, kao što su radijatori i peći. Minimalna udaljenost bi trebala iznositi cca 50 cm.
 • Ako želite zadržati originalnu boju, garnituru ne izlažite direktnom sunčevom sjaju i jakim osvjetljenjima jer će izblijedjeti.
 • Ne upotrebljavajte neprovjerena sredstva za čišćenje i zaštitu kože.
 • Preporučujemo da svaku mrlju ODMAH uklonite prije nego što se upije. Na taj će se način izbjeći širenje mrlje i primjena oštrih tretmana.
 • U prostoriji gdje se garnitura nalazi potrebno je osigurati primjerenu vlažnost od 40 do 60% jer u suprotnom može doći do isušivanja i pucanja kože.
 • Pridržavajte se uputa za čišćenje jer sol koja se nalazi u ljudskom znoju s vremenom počinje nagrizati kožu.
 • Ako doma već imate sjedeću garnituru u koži, pri kupnji novog komada u istoj boji kože možete očekivati razlike u nijansi boje i strukturi kože, obzirom da je svaki komad kože jedinstven i ima svoja obilježja.